Gustavsbergs porslinsfabrik – En rik historia och framgångssaga

Gustavsbergs porslinsfabrik är en av Sveriges mest kända och älskade porslinsfabriker. Fabriken har en lång och spännande historia som sträcker sig över flera århundraden. I denna artikel kommer vi att berätta om Gustavsbergs porslinsfabriks rika historia, dess betydelse för svensk design och kultur samt ge en inblick i några av dess mest kända produkter och designers.

Historien om Gustavsbergs porslinsfabrik

Gustavsbergs porslinsfabrik grundades år 1825 av Wilhelm Odelmark och Johan Adolf Meijer. Fabriken började som en liten verkstad i Gustavsberg, en ort belägen på Värmdö kommun i Stockholms skärgård. Från början producerade fabriken främst hushållsporslin och prydnadsföremål, men med tiden kom den att bli en av Sveriges största porslinstillverkare.

Under 1800-talet och början av 1900-talet växte Gustavsbergs porslinsfabrik och blev alltmer framgångsrik. Fabriken satsade på högkvalitativt porslin och innovativ design, vilket gjorde att deras produkter blev populära både inom Sverige och internationellt. Gustavsbergs porslinsfabrik blev snabbt en symbol för svensk design och kvalitet.

Kända designers och produkter från Gustavsbergs porslinsfabrik

Gustavsbergs porslinsfabrik har under årens lopp samarbetat med många framstående designers och konstnärer. Några av de mest kända och inflytelserika personerna som har arbetat för fabriken är bland annat:

Stig Lindberg (1916-1982) var en av Sveriges mest kända formgivare och konstnärer. Han arbetade för Gustavsbergs porslinsfabrik mellan 1940 och 1980, där han skapade flera ikoniska serviser och prydnadsföremål. Några av hans mest kända verk är serviserna Berså, Spisa Ribb och Terma.

Lisa Larson (född 1931) är en svensk keramiker och skulptör som har arbetat för Gustavsbergs porslinsfabrik. Hon är mest känd för sina lekfulla och charmiga djurfigurer, som blivit mycket populära samlarobjekt världen över.

Karin Björquist (1927-2018) var en svensk formgivare som arbetade för Gustavsbergs porslinsfabrik under större delen av sin karriär. Hon är mest känd för sina eleganta och stilrena serviser, som exempelvis Mon Amie och Ostindia.

Gustavsbergs porslinsfabrik idag

Gustavsbergs porslinsfabrik lever vidare, även om mycket har förändrats sedan fabrikens grundande på 1800-talet. Idag ägs fabriken av Olle Larsson, m.fl.  men produktionen av porslin och keramik fortsätter i Gustavsberg under varumärket Gustavsberg. Fabriken är fortfarande känd för sin höga kvalitet och nyskapande design, och dess produkter är eftertraktade av både samlare och designentusiaster världen över.